VKV pasmo (2m) vysielacky a prislusenstvo
- sidewinder
- Dátum registrácie: St Sep 19, 2007 9:00 am
- Kontaktovať užívateľa:
VKV pasmo (2m) vysielacky a prislusenstvo
konecne mam dvojmeter..
ALAN CT-170 da sa pocuvat od 100 ~ 175 MHz a vysiela od 135~175 MHz..
otazky:
1. nastavil som frekvenciu KE letiska (120,4MHz) a je ticho celi den .. kde moze byt problem?
2. ako ma vyzerat antena do postroja? (koaxial+uprava) je niekde navod?
ALAN CT-170 da sa pocuvat od 100 ~ 175 MHz a vysiela od 135~175 MHz..
otazky:
1. nastavil som frekvenciu KE letiska (120,4MHz) a je ticho celi den .. kde moze byt problem?
2. ako ma vyzerat antena do postroja? (koaxial+uprava) je niekde navod?
1. Možno maš nastavenu frekvenčnu modulaciu FM (NFM) a v leteckom pasme sa použiva amplitudova AM.
2. Antena by mala mať dlzku vlny alebo polku alebo štvrtku. Najčastejšie sa použiva štvrt z praktickeho hladiska.
Dlžka štvrtky pre letisko KE - 75000/120,4= 623mm.
Dlžka štvrtky pre PG (predpokladam aj HG) 75000/147,77= 508mm.
Ja planujem urobit pre seba teleskopicku antenu nakolko mam dvojpasmovu vysielačku . Tu su članky o antenach :
http://www.cqham.ru/efekt.htm
http://www.cqham.ru/ant_vhf.htm
2. Antena by mala mať dlzku vlny alebo polku alebo štvrtku. Najčastejšie sa použiva štvrt z praktickeho hladiska.
Dlžka štvrtky pre letisko KE - 75000/120,4= 623mm.
Dlžka štvrtky pre PG (predpokladam aj HG) 75000/147,77= 508mm.
Ja planujem urobit pre seba teleskopicku antenu nakolko mam dvojpasmovu vysielačku . Tu su članky o antenach :
http://www.cqham.ru/efekt.htm
http://www.cqham.ru/ant_vhf.htm
- sidewinder
- Kontaktovať užívateľa:
- jaro
- Dátum registrácie: Št Sep 20, 2007 12:39 pm
- Kontaktovať užívateľa:
Chlapci neblbnite. Ste inžinieri tak si precitajte jednoduchu knižku k radiotechnike, state o FM a AM modulácii. V praxi sa stava že FM radio pri vhodnej vzdialenosti od vysielača AM na letisku chytí príjem. Je to sposobené širokým spektrom FM prijmu. Vaš FM detektor môže parazitne pustiť nejakú časť spektra a tým aj akusi komunikáciu. Toto vyrieši prebytok výkonu vysielača. Ty ale s FM moduláciou a malým výkonom smerom na letisko neuspeješ. Ă
- sidewinder
- Kontaktovať užívateľa:
- jaro
- Kontaktovať užívateľa:
Najnovsie info o radiach:
Tieto informácie nie su oficialne ale pochádzajú od ludí ktorý sa zaoberajú radiokomunikáciou a mam este dostat dalsie doplnujuce informácie a overenia. Teda:
Oficiálne je letecké pásmo definované 100 až 150 MHz. z toho zrejme aj vychádza vo frekvenčnej tabulke je toto pasmo zaradené ako mil a tiez ako FM. V súčasnosti sú veže vojakov obsadené vhodnou technikou aj na komunikáciu v takomto FM pásme. problém je zrejme v legislatíve kde nie sú pre FM prevádzku určené konkrétne kmitočty a dispecer si zrejme dedovolí len tak naladiť rogalistov a riadit a kominikovat. MOje dalsie kroky vedu vlastne sem na konkrétnych ludí kde chcem trocha diplomaticky zistit a skúsiť čo sa s tým dá robiť. Predpokladám že lokálne ba to zrejme mohlo byť schodné, len este cakam na info od prietela ake naozaj vhodne kmitočty by bolo dobré použit.
To by znamenalo že VKV FM radia rozhodne ano PMR nie.
Potom VKV AM ano ale FM možno lebo tento pokus moze byt lokalny alebo vobec kvoli legislative neschodný. Nehovoriac o tom ze v tom pripade budú chcet od nas preukazy radiotelefonistu bez ohĽadu na pasmo a frkvenciu, a zrejme aj ostatné legistalivne kroky a platby a podobne.
NO co uz ak sa to do jary nepodarí kupujem VKV AM.
Tieto informácie nie su oficialne ale pochádzajú od ludí ktorý sa zaoberajú radiokomunikáciou a mam este dostat dalsie doplnujuce informácie a overenia. Teda:
Oficiálne je letecké pásmo definované 100 až 150 MHz. z toho zrejme aj vychádza vo frekvenčnej tabulke je toto pasmo zaradené ako mil a tiez ako FM. V súčasnosti sú veže vojakov obsadené vhodnou technikou aj na komunikáciu v takomto FM pásme. problém je zrejme v legislatíve kde nie sú pre FM prevádzku určené konkrétne kmitočty a dispecer si zrejme dedovolí len tak naladiť rogalistov a riadit a kominikovat. MOje dalsie kroky vedu vlastne sem na konkrétnych ludí kde chcem trocha diplomaticky zistit a skúsiť čo sa s tým dá robiť. Predpokladám že lokálne ba to zrejme mohlo byť schodné, len este cakam na info od prietela ake naozaj vhodne kmitočty by bolo dobré použit.
Potom VKV AM ano ale FM možno lebo tento pokus moze byt lokalny alebo vobec kvoli legislative neschodný. Nehovoriac o tom ze v tom pripade budú chcet od nas preukazy radiotelefonistu bez ohĽadu na pasmo a frkvenciu, a zrejme aj ostatné legistalivne kroky a platby a podobne.
- jaro
- Kontaktovať užívateľa:
Najnovsie info o radiach:
Oficiálne je letecké pásmo definované 100 až 150 MHz. z toho zrejme aj vychádza vo frekvenčnej tabulke je toto pasmo zaradené ako mil a tiez ako FM. V súčasnosti sú veže vojakov obsadené vhodnou technikou aj na komunikáciu v takomto FM pásme. problém je zrejme v legislatíve kde nie sú pre FM prevádzku určené konkrétne kmitočty a dispecer si zrejme nedovolí len tak naladiť rogalistov a riadit a komunikovat. Moje dalsie kroky vedu vlastne sem na konkrétnych ludí kde chcem trocha diplomaticky zistit a skúsiť čo sa s tým dá robiť. Predpokladám že lokálne by to zrejme mohlo byť schodné, len este cakam na info od prietela ake naozaj vhodne kmitočty by bolo dobré použit.
Oficiálne je letecké pásmo definované 100 až 150 MHz. z toho zrejme aj vychádza vo frekvenčnej tabulke je toto pasmo zaradené ako mil a tiez ako FM. V súčasnosti sú veže vojakov obsadené vhodnou technikou aj na komunikáciu v takomto FM pásme. problém je zrejme v legislatíve kde nie sú pre FM prevádzku určené konkrétne kmitočty a dispecer si zrejme nedovolí len tak naladiť rogalistov a riadit a komunikovat. Moje dalsie kroky vedu vlastne sem na konkrétnych ludí kde chcem trocha diplomaticky zistit a skúsiť čo sa s tým dá robiť. Predpokladám že lokálne by to zrejme mohlo byť schodné, len este cakam na info od prietela ake naozaj vhodne kmitočty by bolo dobré použit.
- jaro
- Kontaktovať užívateľa:
Dostal som typ od PG. kupuju to aj češi, ceny su zaujimave.
Preštudujte.
http://www.asiaradiosales.com/index.php ... &cPath=138
Preštudujte.
http://www.asiaradiosales.com/index.php ... &cPath=138
Aj tak si myslím, že najpraktickejšie je urobiť si licenciu na rádiotelefonistu a mať rádiostanicu s leteckým pásmom a bude aj vlk sýty i baran celý. Frekvenciu 123.45 MHz nemá pridelenú žiadna pozemná stanica a táto frekv. sa používa medzi pilotmi ako "vykecávacia". Jednou ranou (či dvoma) je možné vyriešiť i komunikáciu medzi pilotmi navzájom hocikde a hocikedy. Myslím, že som na túto tému už niečo písal skôr.jaro napísal:Najnovsie info o radiach:...
(opravené)
Naposledy upravil/-a Edmond PP v Ne Sep 06, 2009 7:51 pm, upravené celkom 1 krát.