na zadumanie
Re: na zadumanie
Keby si pozorne sledoval toto fórum, tak zistíš že táto otázka tu už bola rozobratá (až takmer do molekulárnej úrovne)
Pozri môj príspevok : viewtopic.php?f=6&t=1559" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozri môj príspevok : viewtopic.php?f=6&t=1559" onclick="window.open(this.href);return false;
no dobre ked ste to uz preberali, a prebrali ste aj tuto zaujimavost?
Predbehneš posledného. Na ktorom mieste skončíš?
Predbehneš posledného. Na ktorom mieste skončíš?
atlasar <= vranar
mam otazku, s kamosom sme sa nezhodli na scene v jednom filme.
Situacia:
- kozmonauti mali iba jeden skafander a boli traja.
- trebalo sa dostat s jednej lode do druhej (vzialenost 30metrov volnym priestorom)
- ked otvorili pretlakovu komuru tak tlak vzduchu ich vycucol z prvej lode a smerovali rovno ku komore drujej lodi.
- kozmonauti bez skafandrov sa pred letom omotali izolaciu a zhlboka sa nadychli pricom sa pevne drzali kozmonauta v skafandri.....
- pocal letu dostali pokyn aby pomali vydychovali....
- pri tom prudkom tlaku ked sa otvorila komora jedemu s omotanych kozmonautov sa strhla izolacia z ruky a ta sa mu prudko podchladila co dava rozum ked boli vo vesmire a v tieni....
Moja otazka znie: kedze pri otvoreni pretlakovej komori vycuclo vsetok vzduch z lode, ako je mozne ze ty dvaja co nemali skafander prezili. ja som od malicka na tom ze vo vakuu vycucne vzduch zo vsetkeho, doslova ze vycucne z cloveka a ostane ako susena zamrznuta slivka. ved preto aj vesmirne auto nemalo vzduchove kolesa na mesiaci ale len nejake drotene pletene, a rovnako aj balon cim je vyssie a vzduch je redsi tak sa rozpina a vzduch (tlak ktory mame v sebe)chce ist von....
Ako to teda je? vsetci prezili.... jedine jedna omrznuta ruka.......
PS: pre tych co budu rozumovat tak pretlakova kabina sa vacsinou natlakuje tak, aby tlak bol rovnaky ako vonku alebo vovnutri... podla toho odkial kam sa ide..... V tejto scene vsak neostavala ina moznost ako nechat kabinu natlakovaku a mechanicky otvorit dvere..... pretoze inak by tych 30 metrov pri obycajnom odraze tak rychlo nepreletelia ty dvaja motaci by asi cely omrzli
.....
Situacia:
- kozmonauti mali iba jeden skafander a boli traja.
- trebalo sa dostat s jednej lode do druhej (vzialenost 30metrov volnym priestorom)
- ked otvorili pretlakovu komuru tak tlak vzduchu ich vycucol z prvej lode a smerovali rovno ku komore drujej lodi.
- kozmonauti bez skafandrov sa pred letom omotali izolaciu a zhlboka sa nadychli pricom sa pevne drzali kozmonauta v skafandri.....
- pocal letu dostali pokyn aby pomali vydychovali....
- pri tom prudkom tlaku ked sa otvorila komora jedemu s omotanych kozmonautov sa strhla izolacia z ruky a ta sa mu prudko podchladila co dava rozum ked boli vo vesmire a v tieni....
Moja otazka znie: kedze pri otvoreni pretlakovej komori vycuclo vsetok vzduch z lode, ako je mozne ze ty dvaja co nemali skafander prezili. ja som od malicka na tom ze vo vakuu vycucne vzduch zo vsetkeho, doslova ze vycucne z cloveka a ostane ako susena zamrznuta slivka. ved preto aj vesmirne auto nemalo vzduchove kolesa na mesiaci ale len nejake drotene pletene, a rovnako aj balon cim je vyssie a vzduch je redsi tak sa rozpina a vzduch (tlak ktory mame v sebe)chce ist von....
Ako to teda je? vsetci prezili.... jedine jedna omrznuta ruka.......
PS: pre tych co budu rozumovat tak pretlakova kabina sa vacsinou natlakuje tak, aby tlak bol rovnaky ako vonku alebo vovnutri... podla toho odkial kam sa ide..... V tejto scene vsak neostavala ina moznost ako nechat kabinu natlakovaku a mechanicky otvorit dvere..... pretoze inak by tych 30 metrov pri obycajnom odraze tak rychlo nepreletelia ty dvaja motaci by asi cely omrzli
.....
atlasar <= vranar
Len pre upresnenie film sa vola Sunshine (2007)
Neprezili to vsetci tento nemal tolko stastia...
http://www.youtube.com/watch?v=JGZFrVjsxus" onclick="window.open(this.href);return false;
Neprezili to vsetci tento nemal tolko stastia...
http://www.youtube.com/watch?v=JGZFrVjsxus" onclick="window.open(this.href);return false;
Laminar 13 R ...
Ivan .... Neprezili to vsetci tento nemal tolko stastia ..... toto si musím zapamätať!
Ono to nakoniec neprezil nikto, ale to uz prezradzam asi vela, mozno si to niekto chce pozriet.
Laminar 13 R ...
aha... ten mi nejak uletel ale spat do hodiny, takze ako to je s lietanim vo vakuu?
atlasar <= vranar
-
- Dátum registrácie: Pi Sep 28, 2007 9:05 pm
- Kontaktovať užívateľa:
Samozrejme, že je to blbosť. Dobre to bolo urobené vo filme "2001 space odyssey". Je v ňom jedna scéna, kde kozmonaut musí prejsť medzi dvoma loďami bez skafandra. Autor sci-fi predlohy Arthur C. Clarke to vysvetľuje v tomto dokumente (je tam aj scéna z filmu)
2001 space odyssey - filmovanie
(pretoč na 29:15-31:00).
Vákuum je v skutočnosti perfektný izolátor. Problém je iba tlak. Ten spôsobí, že keď zadržiavaš dych, tak ti potrhá pľúca. Slzy a pot sa ti okamžite odparia. To ti tak ochladí oči, že ich asi nebudeš vedieť držať otvorené. S vákuom v pľúcach ti ostáva asi 6 sekúnd pri vedomí. A v podstate nie je veľký rozdiel medzi vesmírnym vákuom a atmosférou vo výške 15km.
2001 space odyssey - filmovanie
(pretoč na 29:15-31:00).
Vákuum je v skutočnosti perfektný izolátor. Problém je iba tlak. Ten spôsobí, že keď zadržiavaš dych, tak ti potrhá pľúca. Slzy a pot sa ti okamžite odparia. To ti tak ochladí oči, že ich asi nebudeš vedieť držať otvorené. S vákuom v pľúcach ti ostáva asi 6 sekúnd pri vedomí. A v podstate nie je veľký rozdiel medzi vesmírnym vákuom a atmosférou vo výške 15km.
A úplne najlepšie to bolo urobené vo filme "total recall" už v roku 1990.
http://www.cyberpunkreview.com/images/totalrecall09.jpg
http://www.cyberpunkreview.com/images/totalrecall09.jpg
-
- Dátum registrácie: Pi Sep 28, 2007 9:05 pm
- Kontaktovať užívateľa:
Je jasné, že pozeráme iné filmy
Ty kokso, na ten film som bol v kine Družba za plno veľa penazí. Asi 8,- Kčs jeden lístok stál...
aha aha... roumiem.... dakujem za vysvetlenie, ak by boli este nejake zaujimavosti rad si precitam
atlasar <= vranar
Prečo svet okolo nás nefunguje tak ako by mal ????
Pretože ....
"Naše vedomosti sú softvérom ktorý beží na hardvéry ktorého vývoj bol ukončený pred 50 tisíc rokmi...."
Pretože ....
"Naše vedomosti sú softvérom ktorý beží na hardvéry ktorého vývoj bol ukončený pred 50 tisíc rokmi...."
Naposledy upravil/-a raf3 v St Dec 05, 2012 11:49 pm, upravené celkom 1 krát.
Teraz si mi pripomenul jednu naozaj vydarenú reklamu, ktorú sme mohli vídať na bilbordoch pri cestách. Myslím, že to bolo nejak tak:
"Pepino - náš softwear na Váš hardwear!
... predpokladám, že o tom je tu reč.
"Pepino - náš softwear na Váš hardwear!
... predpokladám, že o tom je tu reč.
Thalhofer GT
Bautek Fizz
Bautek Fizz
Nie Edmond, toto som v tej chvíli práve nemal na mysli ......