Tak som si zo zvedavosti pozrel nejaké údaje o vtákoch:eduardo napísal:... Balazovi udiala zaujimava vec ...
Jeden zasraty orol mi rozobral kridlo. 5x na mna zautocil a na oboch kridlach mi zanechal spust dobrych 5dm2. Zajtra si mozem pekne privstat a lepit...
....avsak prisiel velky vtak a ten mi toho nadelil. Bud odidem z jeho reviru a pristanem a potom ma uz mozno nebude prenasledovat, alebo sa zodvihnem a popri tom jednu-dve utrzim. Nastastie som nevidel sposobenu skodu na plachte (vtedy by som urcite ihned odisiel). Utocil do 1500 m, potom som ho uz az tak nezaujimal a tak kruzil a naberal vysku so mnou.
Jeden taky "dobytok" ma cca 25kg, cez 3m rozpatie kridel, nohy ma asi 1,5x dlhsie ako su moje ruky a su dobre vyzbrojene pazurami. A tie jeho zasrate pazury su zlte.
- najťažšie lietajúce vtáky vôbec sú dropy (Ardeotis Kori, Otis tarda) - max. 18-19 kg.
- najťažšie dravce sú kondory v Andách (Vultur gryphus) - 9-12 kg (rozpätie cez 3 m)
- vtáky s najväčším rozpätím sú albatrosy (Diomedea exulans) - max. 3.4 m
- najrýchlejšie vtáky sú sokoly (Falco peregrinus) - dosiahne v strmhlavom lete 200-270 km/h.
- najvyššie letiace vtáky:
sup (gyps rueppellii) - zrážka s lietadlom vo výške 11 300 m (Pobrežie slonoviny, 1973)
labuť spevavá (Cygnus ?) - zrážka tiahnuceho kŕdľa s lietadlom vo výške 8 300 m (Western Isles, UK, 1967)
- ostrosť zraku: jeden z druhov sokola (Falco peregrinus) dokáže zbadať holuba na vzdialenosť 8 km.
Vtáky v Austrálii - http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Australian_birds
sú tam tri druhy orlov, a zrejme sa jedná o toho najväčšieho - orla klinochvostého Wedge-tailed Eagle (Aquila audax):
- rozpätie 1.3-3 m
- hmotnosť až 5.5 kg
- bežne sa zdržujú vo výškach okolo 1800 m (nie kvôli lovu, pravdepodobne kvôli horúčavam počas poludnia)
- ich zrak má širší rozsah vlnových dĺžok svetla (infračervené aj ultrafialové), vďaka čomu zrejme vidia stupáky
Svoje teritórium si strážia, samce sú omnoho menšie.