14.11.2009 Dubina (Baske)
14.11.2009 Dubina (Baske)
Na vcerajsiu vyzvu kladne reaguje len Jozo zo ZM + syn Danko. V doobednych hodinach nakladame instruktora Buchela a ide sa na kopec. Na start sa dnes autom nedostaneme koli polovnikom, ktori zablokovali cestu. Auto nechavame pod startom a nezostava nam ina moznost, ako kridla vyniest po svojich. Jozkovia beru standarda + postroje a ja magica. Po namahavych 20-tych minutach su kridla hore. Fuka tu slaby juzny vetrik. Za kratky cas Jozo odlieta, ale nedari sa mu udrzat sa a tak ideme ponho aby si dal este jeden let.Tentokrat je vietor sviezejsi 3-5 m/s. Tesne po druhom starte zataca Jozo vpravo a vidno, ako ho svah nosi. To je jasny signal pre mna. Je po 13-tej hodine a nie je na co cakat. Starujem a snazim sa drzat svahu. Svah nosi, ale nedostanem nic zadarmo. Po 10-tych minutach mam toho dost a dorobeny odlietam od Dubiny smerom ku skale. Nalietavam ju asi v 50-tych metroch. Joza vidim na luke pod skalou. Pokojne si tu svahujem a vyckavam. Postupne naberam vysku v stupani do 1 m/s. Moj pohodovy let narusi asi v 300 metroch nad terenom zatrepanie kridla. Tak o tomto som uz pocul a v zapäti zacne intenzivne pipat vario. Necakam ani sekundu a tocim. Chvilu mi trva zorientovat sa a zrazu si tocim v 2,5 metrovom stupani. Tocim svoj prvy stupak v zivote. Trochu unaveny pozeram na vario. 570m nad pristavackou. Hlboko podo mnou vidim vtaky, ktore by asi chceli za mnou. Tak este to potiahnem do 600 a idem na zem - vravim si. Odlietam do predpolia, kde ocakavam klesanie. Vyklesavam az pri 664m a tesim sa na zem. V poslednych 100 metroch vidim J. Buchela ako mi ukazuje aby som sa vratil na svah, ale unava mi to uz nedovoluje. Pristavam na luke a som stastny, ze som zatocil svoj prvy stupak a dosiahol peknu vysku. Dnes mimoriadne spokojny opustam kopec. Vdaka patri J. Buchelovi, ktori sa nam opät nezistne venoval cely den.
Gratulácia ....
Gratulujem a potichu závidím ....