22.03.2010 Odviják Otrhánky-Haláčovce
22.03.2010 Odviják Otrhánky-Haláčovce
Po nedeľnej brigáde na Čihoci a výhľade z tohto miesta sme dostali veľkú chuť na lietanie. V pondelok sa stretávame na nedávno objavenej ceste, aby sme zahnali hlad. Šaman s kamarátom ,,fotografom" Filipom, ja a neskôr prichádza aj Škuťák.
Cieľom dnešného dňa je dostať prvý krát Šamana do vzduchu pomocou tohto zariadenia a ja si vyskúšam jednobodový záves.
Stavanie krídla, montáž odvijáku, skúška vypínacieho systému a vysielačiek trvá nejaký čas a približne o 14:00 je všetko pripravené. Štandard sa už pýta do vzduchu. K dispozícii máme rovnú asfaltovú cestu, dlhú 1,5km a k nej ďalších 1,5km v prípade potreby. Je orientovaná na JV v resp. SZ. Vietor od SZ, 3-4 m/s nám hrá do karát.
Prvý štart idem s ležačkou s dvojbodovým uchytením od postroja cez očnicu ku kýlu k vypínaču. Stúpam do 60m vypínam sa a pristávam. Absolvujem niekoľko štartov po sebe do výšky 100m, robím okruh a pristávam v mieste štartu. Šaman zatiaľ usilovne navíja lano. Ležačku mením za svoj postroj s vypínačom na hrudi. Lano zapínam len na jeden z dvoch bodov vypínača, pretože toto krídlo nemá predsadenú hrazdu, ako je to u modernejších krídel. Skúška vypnutia a ide sa na to.
Štart prebieha nad moje očakávania. Schovávam nohy do postroja a stúpam. Je to o čosi citlivejšie riadenie, ale rýchlo si na to zvykám. Vypínam sa v 130m, okruh, pristávam opäť niekoľko krát po sebe. Konštatujem, že tento spôsob vypínania je lepší, ako som používal doteraz.
Vymieňam si miesto vlekárom. Krátka inštruktáž, sadám do auta a čakám na signál pilota. Šaman dvíha nohu. Auto je v pohybe a zrýchľuje. V spätnom zrkadle sledujem krídlo, ale všetko prebieha v poriadku. Po vypnutí vidím krátky let a pekné pristátie. Medzitým sa začínajú schádzať zvedavci z blízkej obce, lebo taký cirkus ešte nevideli
Po pár štartoch sa obliekam do postroja opäť ja, ale tentokrát mám vyššie ciele. Po štarte stúpam do 100m, ale auto je ešte len v 1/3 dráhy. Stúpam teda do 200m, ale som nenažraný a chcem viac. Nakoniec mi stúpanie prekazí roztrhnutie lana, ktoré je vlastene hrubí špagát. Dosiahnutá výška takmer 280m je aj tak slušná na začiatok sezóny a dôvodom na malú oslavu v miestnom pohostinstve. Škuty sa nemal chuť odvíjať, ale všetko zaznamenal na kameru. Rozchádzame sa a tešíme na ďalšie odvíjanie.
Cieľom dnešného dňa je dostať prvý krát Šamana do vzduchu pomocou tohto zariadenia a ja si vyskúšam jednobodový záves.
Stavanie krídla, montáž odvijáku, skúška vypínacieho systému a vysielačiek trvá nejaký čas a približne o 14:00 je všetko pripravené. Štandard sa už pýta do vzduchu. K dispozícii máme rovnú asfaltovú cestu, dlhú 1,5km a k nej ďalších 1,5km v prípade potreby. Je orientovaná na JV v resp. SZ. Vietor od SZ, 3-4 m/s nám hrá do karát.
Prvý štart idem s ležačkou s dvojbodovým uchytením od postroja cez očnicu ku kýlu k vypínaču. Stúpam do 60m vypínam sa a pristávam. Absolvujem niekoľko štartov po sebe do výšky 100m, robím okruh a pristávam v mieste štartu. Šaman zatiaľ usilovne navíja lano. Ležačku mením za svoj postroj s vypínačom na hrudi. Lano zapínam len na jeden z dvoch bodov vypínača, pretože toto krídlo nemá predsadenú hrazdu, ako je to u modernejších krídel. Skúška vypnutia a ide sa na to.
Štart prebieha nad moje očakávania. Schovávam nohy do postroja a stúpam. Je to o čosi citlivejšie riadenie, ale rýchlo si na to zvykám. Vypínam sa v 130m, okruh, pristávam opäť niekoľko krát po sebe. Konštatujem, že tento spôsob vypínania je lepší, ako som používal doteraz.
Vymieňam si miesto vlekárom. Krátka inštruktáž, sadám do auta a čakám na signál pilota. Šaman dvíha nohu. Auto je v pohybe a zrýchľuje. V spätnom zrkadle sledujem krídlo, ale všetko prebieha v poriadku. Po vypnutí vidím krátky let a pekné pristátie. Medzitým sa začínajú schádzať zvedavci z blízkej obce, lebo taký cirkus ešte nevideli
Po pár štartoch sa obliekam do postroja opäť ja, ale tentokrát mám vyššie ciele. Po štarte stúpam do 100m, ale auto je ešte len v 1/3 dráhy. Stúpam teda do 200m, ale som nenažraný a chcem viac. Nakoniec mi stúpanie prekazí roztrhnutie lana, ktoré je vlastene hrubí špagát. Dosiahnutá výška takmer 280m je aj tak slušná na začiatok sezóny a dôvodom na malú oslavu v miestnom pohostinstve. Škuty sa nemal chuť odvíjať, ale všetko zaznamenal na kameru. Rozchádzame sa a tešíme na ďalšie odvíjanie.
Re: 22.03.2010 Odviják Otrhánky-Haláčovce
To znie dobre, kedy bude nieco na you tube?
-
- Dátum registrácie: St Okt 24, 2007 9:07 pm
- Kontaktovať užívateľa:
aky vypinac pouzivas ? , daj foto i foto dovijaku
- Indian
- Dátum registrácie: Po Okt 22, 2007 8:10 pm
- Kontaktovať užívateľa:
na Youtube bude asi vo stvrtok. vypinac klasicky dvojpackovy, start z noh, vozik asi nebude az taky potrebny, pretoze kridlo sa da v tahu opriet - nie moc, a hned leti, je to uplne iny start ako z kopca . Inak bolo to moje druhe vlekanie- prve na pevnom lane-60m za autom co je hlupost- nikdy, nikto to nerobte, ked sa kridlo dostane do max. vysky zacne byt straasne nervozne a zle sa to vybera zo 30-40m . Na odvijaku je to pohodicka, pretoze sa odvinie lano, mam velmi dobry pocit z tohto lietania. A hlavne z moznosti kt. nam ponuka 1,5 km cesta. Myslim ze s dobrym kridlom a lanom sa bude dat v pohode spravit 400m vysky.
A ked nic ine, je to dobre aspon pre zacinajucich, pretoze npr. dat si 5-10 stratov, letov a pristati na vrane za den je super.
Brano dopln foto..mne sa akosii do toho nchce.. A chystajte sa na piatok.
A ked nic ine, je to dobre aspon pre zacinajucich, pretoze npr. dat si 5-10 stratov, letov a pristati na vrane za den je super.
Brano dopln foto..mne sa akosii do toho nchce.. A chystajte sa na piatok.
Fotky z odvíjania...
http://picasaweb.google.cz/Rogaloman/OdvijanieHalacovce#" onclick="window.open(this.href);return false;
Info o odvijáku najdeš tu:
viewtopic.php?f=20&t=711" onclick="window.open(this.href);return false;
http://picasaweb.google.cz/Rogaloman/OdvijanieHalacovce#" onclick="window.open(this.href);return false;
Info o odvijáku najdeš tu:
viewtopic.php?f=20&t=711" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Dátum registrácie: Št Júl 03, 2008 12:25 am
- Kontaktovať užívateľa:
Indian vozik bude potrebny pre vikone kridla s dvovodu prepinania lan s nad hrazdy pod hrazdu tak sa nekrc a dorob ho alebo treba pomoct ??
-
- Dátum registrácie: Pi Sep 28, 2007 9:05 pm
- Kontaktovať užívateľa:
Trchu nzrzmutelne.
Ahoj Gašpi, dúfam,pevne verím, že to nie je nič neurologické .......Trchu nzrzmutelne........
Rado, Gaspi to tak napisal kvoli predchadzajucemu prispevku, takze Tvoja otazka mala mierit niekam inam
- Indian
- Dátum registrácie: Po Okt 22, 2007 8:10 pm
- Kontaktovať užívateľa:
skuty: sakra...
slubene video, je to narychlo takze sa ospravedlnujem.
http://www.youtube.com/watch?v=8EktRgJvJ9Y" onclick="window.open(this.href);return false;
slubene video, je to narychlo takze sa ospravedlnujem.
http://www.youtube.com/watch?v=8EktRgJvJ9Y" onclick="window.open(this.href);return false;
Podstata je zachytená a to je hlavné .