Lendak 24.05.2014
Lendak 24.05.2014
Moje veľké nádeje, ktoré som do soboty a Lendaku vkladal, sa postupne s kazdou novou predpovedou rozplyvali. Dnes rano mi uz bolo jasne, ze Noro ma na dnes pravdu a treba byt na kopci skoro. To sa aj podarilo a o 12.00 som uz bol pripraveny na vzlet. Len podotykam, ze ked sme okolo 11.00 prichadzali ku kopcu, na starte sa beleli dve kridla - Marian a Marek to mali podstatne blizsie, ako my. Malo tam byt aj tretie, Igorovo, ale ten nejako meskal. S Bobom sme si na rozcvicku kridla vyniesli na pleciach a aj tak sme predbehli Norovu partiu.
Padackari trochu poletovali, ale ich zachytavanie boli pre nas dost nepresvedcive a ani vietor nebol dost silny. Na dovazok sa od Svitu blizila burka a bolo mi jasne, ze na lietanie vela casu neostava. Akonahle som videl kilometer pred nami rastuci mrak, obliekol som sa do postroja a zaradil za Mareka a Mariana. Marek mal najlespi vietor a po starte zacal ihned stupat, Marian uz startoval s miernym bocnym (sprava, teda z juhu) a ja som si uz musel zo dve minuty pockat na menej bocny. Uchytavanie sa nebolo tazke, ale par krat ma tam prekvapili bubliny a turbulencia (http://youtu.be/-RAaj9XT6uU" onclick="window.open(this.href);return false;), takze asi po minute som si myslel, ze sa na to, podobne ako Marian, vybodnem. Nakoniec som to vydrzal, dotocil do asi 2100 m/m a vydal sa smerom k Lubovni. Aj tam sa uz tvorila hradba mrakov, z ktorych uz padali kvapky, ale zdalo sa mi, ze je tam medzierka, cez ktoru by som mohol preklznut. Pri Vojnanoch som zistil, ze to uz nestihnem, z prehanok sa stala hradba dazda, to iste sa blizilo od Kezmarku a tak isto od Tatier. Volno bolo len smerom na Polsko, ale na to som nebol mentalne nastaveny. Nakoniec som sa vratil do Lendaku a pristal pod kopcom (http://youtu.be/0Y63BaMLTpg" onclick="window.open(this.href);return false;).
Po mne este startoval Noro, ale ten to pri pohlade na okolite mraky rychlo vzdal a tesne pred mojim pristatim este odstartoval Bobo. Ostatni (Robo a Laco G.) sa pre bocny vietor k lietaniu nedostali a zbalili na kopci.
Aj tak bol najlepsi poletovy rozbor v Kezmarku s vyhladom na pahorky (ti, ktori tam boli, vedia, o com hovorim )
Ach, este nejake fotky https://picasaweb.google.com/1122285534 ... redirect=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Padackari trochu poletovali, ale ich zachytavanie boli pre nas dost nepresvedcive a ani vietor nebol dost silny. Na dovazok sa od Svitu blizila burka a bolo mi jasne, ze na lietanie vela casu neostava. Akonahle som videl kilometer pred nami rastuci mrak, obliekol som sa do postroja a zaradil za Mareka a Mariana. Marek mal najlespi vietor a po starte zacal ihned stupat, Marian uz startoval s miernym bocnym (sprava, teda z juhu) a ja som si uz musel zo dve minuty pockat na menej bocny. Uchytavanie sa nebolo tazke, ale par krat ma tam prekvapili bubliny a turbulencia (http://youtu.be/-RAaj9XT6uU" onclick="window.open(this.href);return false;), takze asi po minute som si myslel, ze sa na to, podobne ako Marian, vybodnem. Nakoniec som to vydrzal, dotocil do asi 2100 m/m a vydal sa smerom k Lubovni. Aj tam sa uz tvorila hradba mrakov, z ktorych uz padali kvapky, ale zdalo sa mi, ze je tam medzierka, cez ktoru by som mohol preklznut. Pri Vojnanoch som zistil, ze to uz nestihnem, z prehanok sa stala hradba dazda, to iste sa blizilo od Kezmarku a tak isto od Tatier. Volno bolo len smerom na Polsko, ale na to som nebol mentalne nastaveny. Nakoniec som sa vratil do Lendaku a pristal pod kopcom (http://youtu.be/0Y63BaMLTpg" onclick="window.open(this.href);return false;).
Po mne este startoval Noro, ale ten to pri pohlade na okolite mraky rychlo vzdal a tesne pred mojim pristatim este odstartoval Bobo. Ostatni (Robo a Laco G.) sa pre bocny vietor k lietaniu nedostali a zbalili na kopci.
Aj tak bol najlepsi poletovy rozbor v Kezmarku s vyhladom na pahorky (ti, ktori tam boli, vedia, o com hovorim )
Ach, este nejake fotky https://picasaweb.google.com/1122285534 ... redirect=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- Chefo
- Dátum registrácie: Ut Feb 23, 2010 3:50 pm
- Kontaktovať užívateľa:
Re: Lendak 24.05.2014
fuha tomuselo byt adrenalinu :D...pekne juraj.
Ano. Ked som vystupal v 4metrovom stupaku nad kopec a videl ako sa to vsade zlieva,
a ako sa meni na pristavacke 6metrovy vietor o 90 stupnov z JV na JZ kazdych par sekund ,
zlakol som sa a isiel pristat.
a ako sa meni na pristavacke 6metrovy vietor o 90 stupnov z JV na JZ kazdych par sekund ,
zlakol som sa a isiel pristat.
Musím konštatovať, že Lendak je pri JV vetre naozaj výdatný.
Od ŠTV 29.5. bude priestor na západ od spojnice obce Lendak-Smokovce pod TMA 4 Poprad; a jeho spodná hranica je 10.000 stôp (3.050 m) nad morom; východne od Lendaku je zriadené TMA 3 Poprad so spodnou hranicou 8.000 stôp (2,450 m) nad morom. Podrobný popis novozriadených TMA-čiek -pozri AIP SR, str. AD 2-LZTT-8-1.
Takže paráda aj pre tých, ktorí sa ani do budúcnosti nemienia kamarátiť s leteckou RS.
Ja som včera tajne dúfal, že front bude postupovať pomalšie, a že po službe o 14:00 sa k vám pridám aj ja. Šiel som do práce zbalený na lietanie. Búrky však prišli skôr a aj moje plány mi prekazili. Tak som sa tešil, že si po 2 dňoch opäť polietam!
V každom prípade sa včera žiadalo byť na Lendaku skôr - zvlášť, ak radary
ukazovali búrkovú oblačnosť na záp. Slovensku už ráno!
Ja som mal vo štv. určite lepšie podmienky ako vy, ale aj tak som si vzal k srdcu Andyho radu, že pre isté uchytenie sa na Lendaku hlavne pri slabšom vetre je dôležité po štarte "nalepiť sa" na svah a dostať nad štart.
Od ŠTV 29.5. bude priestor na západ od spojnice obce Lendak-Smokovce pod TMA 4 Poprad; a jeho spodná hranica je 10.000 stôp (3.050 m) nad morom; východne od Lendaku je zriadené TMA 3 Poprad so spodnou hranicou 8.000 stôp (2,450 m) nad morom. Podrobný popis novozriadených TMA-čiek -pozri AIP SR, str. AD 2-LZTT-8-1.
Takže paráda aj pre tých, ktorí sa ani do budúcnosti nemienia kamarátiť s leteckou RS.
Ja som včera tajne dúfal, že front bude postupovať pomalšie, a že po službe o 14:00 sa k vám pridám aj ja. Šiel som do práce zbalený na lietanie. Búrky však prišli skôr a aj moje plány mi prekazili. Tak som sa tešil, že si po 2 dňoch opäť polietam!
V každom prípade sa včera žiadalo byť na Lendaku skôr - zvlášť, ak radary
ukazovali búrkovú oblačnosť na záp. Slovensku už ráno!
Ja som mal vo štv. určite lepšie podmienky ako vy, ale aj tak som si vzal k srdcu Andyho radu, že pre isté uchytenie sa na Lendaku hlavne pri slabšom vetre je dôležité po štarte "nalepiť sa" na svah a dostať nad štart.
Thalhofer GT
Bautek Fizz
Bautek Fizz
-
- Dátum registrácie: St Okt 24, 2007 9:07 pm
- Kontaktovať užívateľa:
Pekne obrazky a video.
-
- Dátum registrácie: St Apr 25, 2012 9:03 pm
Aj ja súhlasím.Skutočne nádhera.Tak nejak si to aj predstavujem.Lietať ako vták.Je to inšpirujúce do ďalších postupov.
Marian, na tom videu pekne vidno ako daleko si od kopca. Podla mna aspon 3 rozpatia kridiel a trebalo byt zo zaciatku blizsie
- sidewinder
- Dátum registrácie: St Sep 19, 2007 9:00 am
- Kontaktovať užívateľa:
Postudujem tracklogy, nastudujem.. musim na tej mojej detskej chorobe popracovat poriadne..lebo ma to zbytocne diskvalifikuje.. ako v sobotu a nebolo to prvy krat..Norbert napísal:Marian, na tom videu pekne vidno ako daleko si od kopca. Podla mna aspon 3 rozpatia kridiel a trebalo byt zo zaciatku blizsie
Inac chlapci ta lendacanka do tam prudila.. to ma teda prekvapilo. Clovek sadne na rolu a neodijde po vlastnych normalne
Marian,
staci pozriet na videu, kde som sa pohyboval, v zasade po starte nemas co letiet ponize tej cesty od kamenolomu.
staci pozriet na videu, kde som sa pohyboval, v zasade po starte nemas co letiet ponize tej cesty od kamenolomu.
Marian, bojím sa, že tracklog má v tomto smere veľmi malú výpovednú hodnotu. To je len o miere vlastných skúseností, odhadu, (strachu )
Stačí si pozrieť Fera, keď zalomí do stupáku proti kopcu...
Stačí si pozrieť Fera, keď zalomí do stupáku proti kopcu...
- sidewinder
- Kontaktovať užívateľa:
Lebo podla videa ako som videl jura. a co si pamatam som tiez letel nad lesom, zase marek mal hned po starte ovela lepsi prirastok vysky ako ja.. napriklad.
Ak to nenosí aj nad lúkou, ako tomu bolo, keď som išiel na pristátie 22.5., tak je treba "zalomiť" (nie v zmysle "zaspať"!) najneskôr na úrovni vrcholcov stromov vpravo, resp. vľavo pred štartom. Tá hrana svahu na Lendaku v porovnaní napr. s Dubinou je naozaj veľmi úzka. Podľa Andyho rady to naozaj funguje.
Thalhofer GT
Bautek Fizz
Bautek Fizz
- sidewinder
- Kontaktovať užívateľa:
Stastie v nestasti - gopro kameru sme namontovali marekovi na negativ na lavu stranu. (na volnej podperke talona velmi lingala - preto zmena kridla)
A kedze bol marek hore prvy, krasne vidno cely priebeh marekovho startu a stupanie, moje a jurove.. Zostriham, zanalyzujem.. pacnem tu videjo..
Vsetko to tam kraaasne vidno.
A kedze bol marek hore prvy, krasne vidno cely priebeh marekovho startu a stupanie, moje a jurove.. Zostriham, zanalyzujem.. pacnem tu videjo..
Vsetko to tam kraaasne vidno.
Tak to bude bombové!
Hej, Marek sa tam nad vami motkal. Na Jurovom videu pekne vidieť, ako sa cez hornú lúčku mihol tieň Marekovho krídla. Tak to vás musel mať v merku oboch.
Hej, Marek sa tam nad vami motkal. Na Jurovom videu pekne vidieť, ako sa cez hornú lúčku mihol tieň Marekovho krídla. Tak to vás musel mať v merku oboch.
Thalhofer GT
Bautek Fizz
Bautek Fizz