25.04.2009 Čierna kopa
- Robo Murin
- Dátum registrácie: So Jan 26, 2008 2:00 pm
25.04.2009 Čierna kopa
Miso Gala, Vilo GaĽa, Robo Murin pri JV 4m/s.Odolali sme Jarovmu pozvaniu na Buče spojené s kopaním akejsi priehlbeniny do zemeplochy a nechali sme sa taxislužbou vyniesť po novej ceste z Bajeroviec takmer na štart. Pekne miestne lietanie.
-
- Dátum registrácie: Pi Sep 28, 2007 9:05 pm
- Kontaktovať užívateľa:
Ako hovorí Tonov kamarát: a čo z toho máte?
To chce nejaký pekný prelet. Spriadam nové plány, a keďže Slovensko je malé, treba sa pozrieť do PoĽska. Pretože Debica ani Debno sa neosvedčili, vychádza mi to tentoraz 114km do Tarnowa a ďalších 150km do Opoczna. ĂŹalej nás nepustí TMA Varšavy a Lodže. Priamo nad Tarnowom je zakázaný priestor o polomere 3 km a 8km západne je asi nejaká strelnica. Týmto úzkym hrdlom sa treba prepasírovať, lebo ďalej vĽavo je TMA Krakov. Vonkajšie okraje poĽských TMA sú väčšinou až od 1700m vyššie, takže v prípade potreby sa dajú využiť.
To chce nejaký pekný prelet. Spriadam nové plány, a keďže Slovensko je malé, treba sa pozrieť do PoĽska. Pretože Debica ani Debno sa neosvedčili, vychádza mi to tentoraz 114km do Tarnowa a ďalších 150km do Opoczna. ĂŹalej nás nepustí TMA Varšavy a Lodže. Priamo nad Tarnowom je zakázaný priestor o polomere 3 km a 8km západne je asi nejaká strelnica. Týmto úzkym hrdlom sa treba prepasírovať, lebo ďalej vĽavo je TMA Krakov. Vonkajšie okraje poĽských TMA sú väčšinou až od 1700m vyššie, takže v prípade potreby sa dajú využiť.
-
- Dátum registrácie: St Okt 24, 2007 9:07 pm
- Kontaktovať užívateľa:
juraj: http://www.xcontest.org/world/cs/prelet ... 2009/11:50
, termika priemerna, pristavat som musel pri aute
gaspi: mali by sme sa edmondna opytat co treba na oficialny prelet hranic ?
, termika priemerna, pristavat som musel pri aute
gaspi: mali by sme sa edmondna opytat co treba na oficialny prelet hranic ?
- Ivan Plucko - NAY
- Dátum registrácie: Ut Okt 23, 2007 8:17 pm
- Kontaktovať užívateľa:
-
- Dátum registrácie: St Okt 24, 2007 9:07 pm
- Kontaktovať užívateľa:
a komu a kde a kedy a akym sposobom a co treba dat ?
napr. ked vidim ze ma vietor zaveje do polska co mam robit ?
a/ hodit zalozak
b/ kupit si rychlejsie kridlo
c/ preletiet - nikomu to nepovedat
d/ preletiet a hned sa pochvalit, dat na xcontest
mimochodom nay, pozries dakedy aj na DHV
napr. ked vidim ze ma vietor zaveje do polska co mam robit ?
a/ hodit zalozak
b/ kupit si rychlejsie kridlo
c/ preletiet - nikomu to nepovedat
d/ preletiet a hned sa pochvalit, dat na xcontest
mimochodom nay, pozries dakedy aj na DHV
Naposledy upravil/-a Michal v Ut Apr 28, 2009 3:20 pm, upravené celkom 1 krát.
- Ivan Plucko - NAY
- Dátum registrácie: Ut Okt 23, 2007 8:17 pm
- Kontaktovať užívateľa:
-
- Dátum registrácie: Pi Sep 28, 2007 9:05 pm
- Kontaktovať užívateľa:
Najdôležitejšie je poznať vzdušný priestor u susedov, aby si nevyrobil nejaké "všeobecné ohrozenie".
PodĽa mňa, prelet bez letového plánu je omnoho menší prúser a v dnešnej dobe šengenského priestoru je toto pravidlo zrelé na odstrel (nedá sa kontrolovať a je zbytočné - čo sa týka športového lietania v triede G vzdušného priestoru).
Samozrejme, že ten letový plán treba podať, a dá sa to aj telefonicky. Edmond mi poslal smernicu, ale asi by sme to mali na Kokave prediskutovať.
PodĽa mňa, prelet bez letového plánu je omnoho menší prúser a v dnešnej dobe šengenského priestoru je toto pravidlo zrelé na odstrel (nedá sa kontrolovať a je zbytočné - čo sa týka športového lietania v triede G vzdušného priestoru).
Samozrejme, že ten letový plán treba podať, a dá sa to aj telefonicky. Edmond mi poslal smernicu, ale asi by sme to mali na Kokave prediskutovať.
Rád to s Vami preberiem. Medzi 30.4. a 3.5. mám služby okrem SO (2.5.), takže v SO večer by to prichádzalo do úvahy, ak nebudete z lietania unavení. Horšie je, že auto mám ešte stále v servise. Dúfam, že vo štvrtok ho budem mať, ináč som imobilný.pegas napísal:Najdôležitejšie je poznať vzdušný priestor u susedov, aby si nevyrobil nejaké "všeobecné ohrozenie".
Na VFR lety do zahraničia musí byť podaný letový plán, ak to nechcete robiť tak, ako poĽskí PG. Tí bežne odštartujúci na Lendaku a pristávajú doma v PoĽsku. Nikto Vám však nebráni robiť to na profesionálnej úrovni a mať zaistenú i pátraciu a záchrannú službu.
Nuž plány si predsa len pilot nejaké robí podĽa poveternostnej situácie a pod. Druhá vec je, ako to vypáli.Miso_G napísal:Edmond - vies sam ako sa da planovat termicky let - tak ako samotna termika. ide mi len o to, aby ma nikto nebuzeroval ze som preletel hranicu. Predstav si opacnu situaciu: skoro denne by niekolko HG,PG podalo letovy plan a aj tak by neletelo ?
Za podanie letového plánu nič nedáš. Ak neodletíš, tak nedávaš (neohlasuješ) vzlet (DEP), ak pristaneš na Slovensku, tak nahlásiš pristátie (ARR) a tým je to vybavené. Ak sa Ti vydarí plánovaný prelet do zahraničia, tak ohlásiš pristátie na dohodnutom stanovisku letových prevádzkových služieb tam.